Tørring af  frugter

Hvordan tørrer du krydderier, frugt og grøntsager ?

Tørring er langt den meste enkle og naturlige metode til at opbevare fødevarer på. Det sker uden tilsætning af sukker og konserveringsmiddel. Hemmeligheden bag tørring, som konservering er,at tørrede fødevarer inderholder så lidt vand, at svampe ikke kan overleve og derved er holdbarheden god. Almindelig frugt går hurtigt i forrådnelse, fordi de angribes af svampe som nedbryder dem.

 

Det færdige tørret produkt er godt til snacks, mysli, bagværk og til dessert ,kun fantasien sætter grænser.

 

Med et tørreapparat er det nemt selv at udfører processen og få et rigtigt godt resultat. En tørreapparat er bygget op med ventilation i bunden, der blæser varm luft op igennem alle bakker. Foroven sikre en hul i midt i låget at fugten kan forsvinde bort. Det kan være en fordel under en tørreproces at flytte rundt på bakkerne, så de skiftevis er øverst og nederst og derved bliver tørret ensartet.

 

En vellykket tørring afhænger af:

 

  • Varme, lufttørhed og god luftcirkulation
  • Vælg friske , fuldt modnet frugt og ikke overmodnet.
  • Absolut rent og pletfri, da det ellers kan smitte alle de øvrige frugter under  tørring.
  • Hurtigt tørring som muligt, da mikroorganismerne ellers starte på nedbrydning
  • De anbefalede varme temperaturer bør overholdes for at sikre at aromastofferne bevares og at så få vitaminer og mineraler går tabt.
  • Efter tørring opbevares de tørrede grøntsager/frugter og krydderier i helt lufttætte glaskrukker for at det ikke suge fugt til sig igen.
  • Hvis du opbevarer de tørrede ting i flere måneder bør det stå mørkt og helst køligt.

Når du tørrer f. eks frugt fordamper væden og der sker en ophobning af frugtsukkeret. Derved bliver det tørre frugt endnu sødere end det oprindelige friske frugt.

 

Det bliver meget velsmagende, det er fuldt af fiber, vitaminer og mineraler, det er sundt. Men alligevel anbefales højst at du spiser 30 g om dagen p.g.a. den høje koncentration af frugtsukker.

 

Næsten alt kan tørres. det anbefales at:

 

  • Krydderier tørres ved 30 gr.
  • Svampe ved 50 gr.
  • Grøntsager og frugt ved 70 gr.

Længden af tørrertid af de forskellige produkter afhænger af vandindholdet, størrelsen og tykkelsen.

 

Mindre stykker og tynde giver det bedste resultat

Husk hver bakke kan rumme ca. 500 g inden tørring og det gør ikke at frugterne eller hvad du nu lige ligger oven på hinanden.

 

 f. eks:

  • Krydderi tørres som hele blade.
  • Ananas/æbler m. m. må kun være 3-5 mm tykke.
  • Vinduer til rosiner, læg bare de hele vinduer i bakkerne og lad dem tørrer
  • Blommer /tomater halveres, Tomater drysses med salt inden tørring.
  • Grøntsager: Rødbeder/gulerødder også 3-5 mm, grøntsager kan med fordel hurtigt blancers først inden tørring. 

Tørretiden på f. eks ananas er ca. 12 -13 timer.

Tomater kan tørres på 2 måder.A: Tør tomater ca. 7-8 timer, som de stadig er bløde, læg dem bagefter i olivenolie sammen med tørret basikum, disse bruges evt. som salat tilbehør. B.: Tør tomaterne til de er helt tører og hårde ca. 12 timer . Opbevares i tætslutede glas, bruges i varme retter, hvor de opblødes igen og smager som soltørrede tomater.

For at bedømme om produktet er færdigtørret tages det ud af tørreapparatet og nedkøles helt, først her kan det muligt at bedømme.

 

En god rette snor er også dagen efter tørring at ryste glassene med de færdige tørrede produkter. Hvis de er klisteret sammen er de ikke færdige tørret, læg da det hele tilbage i tørreapparatet og forsæt til de er færdige.Lav selv dine eksperimenter.

 Tilbage til oversigt over udvalg af tørreapparater

 Se: Sund slik af frugt